Çamlıhemşin Zilkale vadisinde orman arazisi üzerine yapılan Millet Bahçesi projesi tepkilere rağmen sürüyor. Çamlıhemşin ve yaylalarında ormanlık alanın bu şekilde ranta açılmasına tepki gösteren CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Cihan Kalay, "Çamlıhemşin vadileri sadece Türkiye değil birçok dünya ülkesince de bilinen yerlerdir. Vadilerimiz ve yaylalarımız her geçen gün kaçak yapılarla ranta açılıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ormanlarımız rant kapısı oldu bu şekilde Çamlıhemşin yok ediyorlar" dedi.
"GÜZELİM ORMANLARIMIZ MİLLET BAHÇESİ ADI ALTINDA YOK EDİLİYOR”
Fırtına vadisinin bittiği ve Zilkale vadisi başlangıcında bulunan ormanlık alanın çok önemli son yeşil alanlardan birisi olduğunu belirten Cihan Kalay şunları söyledi:
"Biz Belediye Meclisi'nde neye karşı çıktıysak hiçbir karşılığı olmadı. Bir yolunu buluyor ve istedikleri usulsüz işleri Meclis'ten çıkartıyor uygulamaya koyuyorlar. Zilkale vadisinde yapılmakta olan Millet Bahçesi projesine karşı çıktık sadece buna karşı çıkmadık Çamlıhemşin ilçesi imar planına da karşı çıktık. Plan bakanlık tarafından onaylandı geldi biz bu kez mahkemeye verdik davayı kazandık. Belediyeler de doğal yeşillik alanı tahrip ederek bu durumu adeta ranta dönüştürmüş durumdalar. Ormanlık alan içinde bir kere yapılanma başladı mı, onun sonu gelmez. Yol yapılacak örneğin, onun için ağaçlar kesilecek ve burada onlarca ağaç kesildi bu güzelim vadi içerisinde devasa beton köprüler, yok edilen ağaçlar bu rantın açık bir göstergesidir. Şunu iyi biliyoruz ki; Millet Bahçeleri projeleri hep yandaşlara veriliyor ve aynı zamanda önemli bir rant aracına dönüşmüştür.
"YETMEDİ TARİHİ KEMER KÖPRÜLERİMİZ RANTA AÇILDI"
Yetmedi, bölgemizdeki kültür varlığımız olan kemer köprülerimiz yok ediliyor. Yapılan imar planında bu tarihi kemer köprülerimizin etrafında yapılaşmaya izin verildi ve şimdi bütün bu kemer köprü giriş çıkışlarında ticarethaneler açıldı. Kültür Varlıkları’ndan (koruma kurulu) bu izni nasıl almışlar bu belli değil ancak izni almışlar, akıl alacak gibi değil. Her şeye rant olarak bakan bir anlayışla karşı karşıya kalmış durumdayız. Çamlıhemşin ve vadileri bu anlayışla yakın zamanda tamamen yok olacak burada çevresel düzenleme millet bahçesi kapsamında insan faaliyetine açılacak bir alan oluşacak. Millet Bahçesi yapılırken zemin, toprak, bitki örtüsü yapısının değişeceği şu anda burada bir şantiye ortamı oluşmuş durumda yapılacak köprü ayağı tamamlandı. Yeşillik alandaki ağaçlar kesildi kısacası doğal alan şimdiden bir şantiye alanına dönüşmüş durumda az sayıda kalan vadilerimiz bir bir bu gereksiz ranta dönüşen projelerle tüm karşı çıkışlarımıza rağmen devam ediyor olması bizleri üzüyor. Çamlıhemşin Zilkale vadisinde ormanlık alanda yapılan Millet Bahçesi projesi kapsamında onlarca ağaç kesildi. Bu kesilen ağaçlar neye göre kesildi kim izin verdi belli değil. Kesilen bu ağaçları alan kişi ise Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu’nun fırıncılık yapan teyzesinin oğlu Avni Durmuş, gelip ağaçları aracına yükleyip götürüyor bu durumu kimseden de gizlemiyorlar her şeyi aleni yapıyorlar."
AVUKAT DEMİRCİ: "UTANARAK SÖYLÜYORUM, KAZANDIĞIMIZ DAVALAR ADETA TUVALET KÂĞIDI GİBİ OLDU SİL AT"
Avukat İbrahim Demirci ise şunları söyledi:
"Millet Bahçesi yapılan alan sit alanıdır orada böyle bir çalışma yapmak için birçok kurumdan izin almak gerekir ki bunların izin aldıklarını sanmıyorum yapılan çalışma yasal değildir. Çamlıhemşin eski Çamlıhemşin değil artık. Burası turistik bir bölge olmaktan çıkıp rant bölgesi olmuş durumda. Belediyenin yaptığı ilgili bakanlığın onayladığı imar planını dava ettik ve bu davayı kazandık. Burada şöyle bir durum var ne yaparsanız yapın burada yasaları takan yok. Ben dava kazandım diyemiyorum kazansam ne olur ki utanarak söylüyorum, kazandığımız davalar adeta tuvalet kâğıdı gibi oldu sil at. Bırakın Çamlıhemşin ilçesini yaylalara bakın devasa oteller mera alanlarında yapılaşma yasağı var ancak takan yok bu nedenle dava açsak ne olacak ki ancak bizim hukuk insanı olarak bir insan olarak kendimizi sorumlu görüyor ve bu hukuksuzlukların karşısında mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz."
KAYMAKAMLIK GERİ DÖNMEDİ
Konuya ilişkin bilgi almak amacıyla Çamlıhemşin Kaymakamı Hakan Öznay'ın makamını telefonla aradık, ancak sekreteri “konuyla ilgili biz size dönüş yapacağız” demesine rağmen henüz bilgi alamadık.
BELEDİYESİ FEN VE İMAR İŞLERİ MÜDÜRÜ YERİNDE YOK
Çamlıhemşin Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürü de “yerinde olmadığı gerekçesiyle” görüştüğümüz Fen İşleri Müdür Yardımcısı Serdar Karagöz ise, "Bu konu müdürümüz yetkisinde ondan bilgileri alırsanız daha doğru olur ben vakıf değilim" demekle yetindi, özel iletişim bilgilerini ise vermedi.
"BİZİM SORUMLULUK ALANIMIZ DEĞİL"
Çamlıhemşin Tarım ve Orman İşletmesi Müdürü Okray Uçar ise, "Bizim sorumluluk alanımız değil. Pazar ilçesi Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman İşletme Şefliği sorumlu" açıklamasını yaptı.
ANKA