Zeliha Aksaz Şahbaz, Burdur Devlet Hastanesi’ndeki diyaliz tedavisi sonrası rahatsızlanan ve ölümlerin yaşandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Şahbaz, yaşanan olayın sadece Burdur’da değil, Türkiye genelinde endişe yarattığını söyledi.

''Diyaliz hizmetlerinin kalitesi konusunda ciddi soru işaretleri doğurmuştur''

''Üzücü olayın nedenleri hakkında Burdur Valisi, Burdur İl Sağlık Müdürü ile görüşme ve bilgi alma talebimiz de olumsuz sonuçlanmıştır'' ifadelerini kullanan Şahbaz, ''Söz konusu ihmal neticesinde 3 hasta yaşamını yitirmiş, 33 hasta ise olumsuz etkilenmiştir. Bu durum, diyaliz hizmetlerinin kalitesi ve güvenliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurmuştur. Sağlık hizmetlerinin niteliğinin korunmasının ne denli kritik olduğunu ve hasta güvenliğinin göz ardı edilmesinin sonuçlarını, yaşanan bu trajediyle bir kez daha acı bir şekilde öğrenmiş bulunmaktayız'' dedi.

"Siyasiler ve hekimlere randevu vermemesi dikkat çekicidir"

CHP Burdur il örgütünün ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz'in süreci takip ettiğini, hastalara ve ailelere gerekli desteğin verildiğini  söyleyen Şahbaz, şöyle devam etti:

CHP'nin devraldığı il belediyelerinin önceki dönemlerden birikmiş borcu 56,5 milyar TL'yi aşıyor CHP'nin devraldığı il belediyelerinin önceki dönemlerden birikmiş borcu 56,5 milyar TL'yi aşıyor

"Yaşanan bu vakaların klima sisteminde antifriz olarak kullanılan etilen glikol maddesinin diyaliz suyuna karışması sonucunda gerçekleştiği iddiaları ciddiyetini korumaktadır. Olayın yaşandığı hastanenin 5 ay önce açılmış olması ve açılış sonrası kesin kabul işlemlerinin yapılıp yapılmadığının henüz netleşmemiş olması endişe vericidir. Başhekim, vali ve il sağlık müdürünün bu konuda ortak bir açıklama yapmamış olması ve konuyla ilgilenen milletvekilleri, siyasiler ve hekimlere randevu vermemesi dikkat çekicidir.

''Diyaliz teknisyeninin görevlendirilmediği iddiasının doğruluğu da sorgulanmalıdır''

Hastanenin inşaat aşamasında mı bir hata yapıldığı, yoksa bakım sürecinde mi bir sorun yaşandığı belirsizliğini korumaktadır. Ayrıca, diyaliz teknisyeninin görevlendirilmediği iddiasının doğruluğu da sorgulanmalıdır. Bütün bu soruların yanıtlanması ve olayın aydınlatılması için kapsamlı bir soruşturma yapılması şarttır. Bilgi alma ve denetleme görevini Anayasa'dan alan milletvekilleri ve ana muhalefet partisi ile bilgi paylaşımından kaçınılması, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve iktidar tarafından olayın üzeri örtülerek kamuoyu dikkatinden kaçırılmaya çalışıldığı şüphesine neden olmaktadır.

''Önlemlerin acilen alınmasını bekliyoruz''

Denetim ve kontrollerin etkinliğinin sağlanması ve sağlık zafiyetlerinin bir an önce giderilmesini ve bir daha böylesi acı bir tabloyla karşılaşmaması için gereken önlemlerin acilen alınmasını bekliyoruz. Burdur Devlet Hastanesi diyaliz servisinin geçici olarak kapatılmış olması nedeniyle de diyalize ihtiyaç duyan hastalarımızın bundan sonraki tedavilerinin planlanması da büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın da bir an önce yapılarak kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir."

Kaynak: anka