Ulaş Karasu, Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Avcıpınar köyünde açılması planlanan maden ocağına ilişkin, Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Avcıpınar’da Akbelen Ormanı’ndakine benzer bir ağaç katliamı yaşanabileceğine dikkat çeken Karasu, TANAP Doğalgaz Boru Hattı’na ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı yakınında açılmak istenen maden ocağı ve atık tesisi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini anımsattı. Karasu, önergesinde şunları kaydetti:

“TANAP Doğalgaz Boru Hattı'na 215 metre, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı özelliği bulunan, eski Ermeni yerleşimi olan ve ‘Kilise Tepesi’ne 380 metre uzaklıkta bulunuyor. Ruhsat alanı içinde Kızılırmak'ı besleyen Özdere Deresi ve yan kollarından Kenözü Deresi, Alıçlık Deresi ve isimsiz kuru dereler ile pınarlar da bulunuyor.

“YER ALTINDA DİNAMİTLERLE PATLATMALAR YAPILACAK”

Avcıpınarı’na komşu Sandal ve Kavak köylerini de çok yakından ilgilendiren ve AVC Anatolis Resources Mad. San. Tic. AŞ’nin projesi olan tesis, Kompleks Cevher Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi ile Maden Atık Depolama Tesisi adını taşıyor. Tanıtım dosyasına göre, Avcıpınar köyünün 1192 hektar sahasının 22,96 hektarında 2 bin 600 ton/yıl kapasite ve patlatmasız açık işletme yöntemi ile ayrıca 25 hektarlık bölümünde 200 bin ton/yıl kapasite ile yer altı işletmesi yöntemi ile olmak üzere 2 milyon 800 bin ton/yıl maden ocağı ve 70 bin 313 ton/yıl konsantre cevher tesisi yapılması planlanıyor. Projede altın, kurşun, çinko, bakır ve gümüş bulunurken cevher üretimi açık ve yer altı işletme yöntemleriyle gerçekleştirilecek ve açık işletme sahasında malzeme iş makineleri ile alınacak, yer altında ise dinamitlerle patlatmalar yapılacak.

“YARIN KÖYDE BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILACAK”

Avcıpınarı’nın tarım ve hayvancılıktan başka geliri olmayan köylüleri, maden sahasında yapılacak kazı ve patlatmalar nedeniyle kanser hastalığına sebep olan asbestin kanser rahatsızlıklarına yol açacağı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğinden büyük endişe duyuyor. Konuyla ilgili, yürütmeyi durdurma talebiyle dava açan köylülerin avukatı Nazan Türkdoğan, davanın bilirkişisinin yarın keşif için yarın Sivas’tan köye geleceğini bildirdi.”

Karasu, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

“Sivas'ta yapılan başvuru sayısı ve proje türlerine göre sonuçları nelerdir? Anılan dönemde kaç ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmiştir? Kanser hastalığına yol açtığı öne sürülen asbestli toprağın yoğun olduğu köylerin olduğunun bilinmesine karşın bu duruma tanıtım dosyasında yer verilmemesine rağmen maden tesisi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesinin gerekçesi nedir? Bu durum dikkatlerden de kaçırılarak kazılacak ve patlatılacak topraklarından yoğun olarak açığa çıkacak asbest ve köylülerin rahatsızlıklardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır?”

ANKA

Kaynak: anka