Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, son Torba Yasa ile sağlık hizmetinin sürdürülebilir olmaktan çıkarıldığını belirterek, "Bu duruma gelinmemesi adına yapıcı çözüm önerilerimizi kamuoyunda ve ilgili mercilerde dile getirmemiz, maalesef karşılık bulmadı. Bu nedenle 21 paydaş sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği Sosyal Hizmet, Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) ile çözümsüzlüğün önüne geçmek ve büyük emeklerle inşa edilen aile hekimliği sistemini korumak adına; 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlık hizmetlerine ara veriyor, çözüm sağlanması adına mücadelemizi çağrıdan öteye geçiriyoruz” dedi.

Koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bel kemiği olan aile hekimliği, son yıllarda artan iş yükleri, iyileştirilmeyen özlük hakları ve sağlıkta şiddet gibi birçok sorunla karşı karşıya. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, özellikle son 10 yılda hem sorunlarının hem de iş yüklerinin giderek arttığını vurgulayan AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, bugüne kadar yaptıkları çözüm çağrılarına hiçbir yanıt alamadıklarını belirterek, artık eyleme geçme zamanının geldiğini ifade etti. Kandemir, yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:

“21 STK BİR ARAYA GELDİK 1-2 AĞUSTOS'TA İŞ BIRAKIĞYORUZ: 14 Temmuz’da Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa'nın maddeleri ortaya koydu ki sağlık hizmeti sürdürülebilir olmaktan çıkartılıyor. Bu duruma gelinmemesi adına yapıcı çözüm önerilerimizi kamuoyunda ve ilgili mercilerde dile getirmemiz, maalesef karşılık bulmadı. Bu nedenle 21 paydaş sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği Sosyal Hizmet, Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) ile çözümsüzlüğün önüne geçmek ve büyük emeklerle inşa edilen aile hekimliği sistemini korumak adına; 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlık hizmetlerine ara veriyor, çözüm sağlanması adına mücadelemizi çağrıdan öteye geçiriyoruz.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ TERCİH EDİLME ANLAMINDA CAZİBESİNİ YİTİRDİ: Artan enflasyon, mantıksız tavan ve teşvik ücretleri, can güvenliği sorunu, memur maaş zammının yüzde 17,5’ta kalması, yapılacak ek ödemelerin kök maaşa yansıtılmayacak olması gibi açık olan ve disiplin yönünden memur gibi değerlendirilirken iş güvencesinin yok edilebileceği gibi net olmayan alt metin detayları ile çözüm beklenen sorunlar çözümsüzlüğe ulaştı. Vatandaşına kamuda hizmet veren hekimler, ebeler, hemşireler bir nevi ceza ile karşı karşıya bırakılarak aile sağlığı merkezleri tercih edilme anlamında cazibesini yitirdi.

SİSTEMİN SONU GETİRİLİYOR VE BU DURUM DA EN ÇOK DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZI OLUMSUZ ETKİLEYECEK: Aile sağlığı merkezlerinin bu şartlar ile hekimsiz, ebesiz ve hemşiresiz kalmaması adına uyarıyorum. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde dahi boş kalan aile sağlığı merkezleri var. Sistemin sonu getiriliyor ve bu durum da en çok dar gelirli vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek. Bu sebeple daha etkin bir çağrı için, sesimizi duyurmak adına ve emeklerin karşılık bulduğu, sistemin yaşadığı bir yapı için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

SABİM platformunda bir araya gelerek iş bırakma eylemine katılma kararı alan STK'lar şöyle:

"AHESEN, AHEF, ASEF, BDS, GENEL SAĞLIK İŞ, SES, TABİPSEN, HEKİMSEN, HEKİM BİRLİĞİ SENDİKASI, HEP-SEN, HÜRRİYETÇİ SAĞLIKSEN, ANADOLU SAĞLIKSEN, BİRLİK SAĞLIKSEN, YENİLİKÇİ SAĞLIKSEN, BAĞIMSIZ SAĞLIKSEN, SAĞLIK LİYAKATSEN, SAĞLIK HAK-SEN, SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEN, SAĞLIKÇI BİRLİĞİ SENDİKASI, TÜM SAĞLIKSEN ve SAHİM."

ANKA

Kaynak: anka